Aktualitet

Italia në izolim total për festa! Po Shqipëria?

Qeveria italiane ka marrë vendimin për të mbyllur vendin totalisht për festat e fundvitit.

Shqipëria ka ndjekur deri tani modelin italian, lidhur me vendimet e ndjekura mbi pandeminë. E ndërsa gjithë Europa është izoluar për festa, ashtu ka vepruar edhe Italia. Nuk dihet se cili do të jetë vendimi i qeverisë shqiptare, gjithsesi, pritet të ketë masa shtrënguese me fillimin e javës që vjen. Ndoshta nesër pritet të merret një vendim nga Komiteti i Ekspertëve.

Sakaq, sot në mbrëmje Kryeministri Giuseppe Conte foli në konferencën për shtyp pas takimit të Këshillit të Ministrave dhe se pas masave të marra u arrit të mbahet nën kontroll kurba e infeksionit dhe për rrjedhojë u shmang mbyllja e dytë totale.

Mirëpo, Conte tha se i druhet Krishtlindjeve dhe ndërrimit të viteve dhe për rrjedhojë ka marrë vendimin që nga data 24 dhjetor deri më 6 janar Italia të jetë “zonë e kuqe”.

Kryeministri ka sqaruar se me këtë vendim qytetarëve u ndalohet lëvizja nga një rajon në tjetrin, përveç për arsye pune dhe nevoje dhe shëndetin.

Më tej kryeministri italian tha se është gati fondi prej 645 milion eurosh për restorantet dhe baret që do të detyrohen të mbyllen.

“Këto ditë të gjitha rajonet mund të hyjnë në zonën e verdhë për shkak të rënies së indeksit RT, por situata mbetet e vështirë në të gjithë Evropën, numrat po rriten, virusi vazhdon të udhëtojë, bëhet i përkulur, por ekziston një frikë në periudhën e Krishtlindjes për shkak të dëshirës së fortë për shoqëri. Ne duhet të marrim masa tani për të trajtuar festat dhe në funksion të rimëkëmbjes së janarit. Për këtë është nxjerrë një dekret ligjor,  ​​i cili parashikon zonën e kuqe nga 24 dhjetori deri më 6 janar. Në këto ditë (24, 25, 26, 27, 31 dhjetor dhe më pas 1, 2,3,5 dhe 6 janar) nuk do të jetë e mundur që qytetarët të zhvendosen nga një rajon në tjetrin, do të jetë e mundur të dalësh vetëm për arsye pune, nevoje dhe shëndetin”, – tha Conte.

“Kemi aktivizuar masat e ndihmës së drejtpërdrejtë përveç ndalimit të disa taksave. Ne kemi një shpërblim të menjëhershëm prej 645 milion euro për restorantet dhe baret që do të detyrohen të mbyllen”, tha Conte.

Italia ka vendosur izolim total për festa, ndërkohë që janë marrë masa edhe më të veçanta, sesi do të kryhen vizita për Krishtlindjet.

Qeveria përfundimisht krijon mundësinë e vizitës tek miqtë gjatë pushimeve.

Dekreti i masave për festat e fundvitit i miratuar nga autoriteti shëndetësor nuk specifikonte nevojën për vizitat te të afërmit.

Në vendimin e qeverisë kjo përcaktohet, për të lejuar vizita.

Por vetëm 2 persona do të lejohen që të lëvizin në shtëpi private, me përjashtim për ata që janë nën 14 vjeç, të cilët nuk do të llogariten.

Ky është teksti i draftit:

“Gjatë festave publike dhe ditëve para pushimeve midis 24 dhjetorit, 2020 dhe 6 janarit 2021, lëvizja në shtëpitë private lejohet vetëm një herë në ditë, në një periudhë kohore ndërmjet orës 05.00 dhe 22.00, drejt një shtëpie të vetme të vendosur në të njëjtin rajon dhe brenda kufijve të dy personave, përveç atyre që tashmë jetojnë atje, përveç të miturve nën moshën 14 vjeç mbi të cilët personat e tillë ushtrojnë autoritetin prindëror, apo edhe personave me aftësi të kufizuara.”

voradmin

Misioni i Vora News është informimi i publikut duke u nisur nga disa kritere: depolitizimi, angazhimi për paanësi dhe ndershmëri do të jetë një kategori e re dhe e identifikueshme e gazetarisë ku qëllimi i saj është të sigurojë një analizë të saktë dhe të paanshme të deklaratave, në mënyrë që të korrigjojë perceptimet e gabuara tek audienca dhe të rrisë njohuritë e publikut mbi çështje e rendesishme te aktualitetit. Gazetaria drejt rikthimit tek misioni i saj!
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker