Shëndeti

Kur është kulmi i infektimit me Covid-19?

Njerëzit e infektuar me koronavirusin e ri janë më ngjitës në javën e parë pasi të shfaqin simptoma, gjë që tregon rëndësinë e identifikimit dhe izolimit të hershëm të njerëzve të infektuar, thonë studiuesit.

Ata shqyrtuan 79 studime dhe prova klinike, përfshirë 73 që përfshinin vetëm pacientë të shtruar në spitalet COVID-19.

Ngarkesa virale SARS-CoV-2 duket se arrin kulmin në traktin e sipërm respirator – që besohet të jetë burimi kryesor i transmetimit – gjatë pesë ditëve të para pas shfaqjes së simptomës, sipas analizës së botuar më 19 nëntor në revistën Lancet Microbe.

Hulumtimi i mëparshëm sugjeroi që njerëzit me koronavirus të ri janë infektivë për nëntë ditë.

Gjetjet tona janë në përputhje me studimet e gjurmimit të kontaktit të cilat sugjerojnë se shumica e ngjarjeve të transmetimit viral ndodhin shumë herët, dhe veçanërisht brenda pesë ditëve të para pas shfaqjes së simptomës, duke treguar rëndësinë e vetë-izolimit menjëherë pas fillimit të simptomave”, tha autorja kryesore e shqyrtimit Dr. Muge Cevik, nga Universiteti i St. Andreës në Skoci.

Ky studim përfshiu vetëm raste të konfirmuara dhe jo njerëz që mund të jenë ekspozuar, kështu që nuk mund të sigurojë udhëzime për sa kohë njerëzit me ekspozim të mundshëm duhet të futen në karantinë, vunë në dukje Cevik dhe ekipi i saj.

Ata gjithashtu rishikuan tetë studime mbi SARS-CoV dhe 11 mbi infeksionin MERS-CoV, dhe zbuluan se ngarkesat virale të atyre koronavirusëve arrijnë kulmin më vonë, gjë që mund të shpjegojë pse SARS-CoV-2 përhapet më shpejt në komunitet.

Materiali gjenetik SARS-CoV-2 mund të zbulohet akoma në mostrat e frymëmarrjes ose jashtëqitjes për disa javë mes njerëzve të infektuar, por asnjë virus i gjallë (që mund të shkaktojë infeksion) nuk u gjet në asnjë lloj kampioni të mbledhur më shumë se nëntë ditë pas fillimit të simptomave.

Në mesin e njerëzve me infeksion SARS-CoV-2, ngarkesat virale duket se janë të ngjashme midis atyre që shfaqin simptoma dhe atyre që nuk shfaqen, zbuloi rishikimi. Shumica e studimeve sugjerojnë që njerëzit asimptomatikë mund ta pastrojnë virusin më shpejt nga trupi i tyre dhe të jenë infektivë për një kohë më të shkurtër.

Shumë vende aktualisht rekomandojnë që njerëzit me një infeksion SARS-CoV-2 duhet të vetë-izolohen për 10 ditë, gjë që mbështetet nga rezultatet e rishikimit, sipas autorëve.

“Ne gjithashtu duhet të rrisim ndërgjegjësimin e publikut në lidhje me gamën e simptomave të lidhura me sëmundjen, duke përfshirë simptoma të lehta që mund të ndodhin më herët gjatë infeksionit sesa ato që janë më të spikatura si kolla ose ethet”, tha Cevik.

Të dish kur njerëzit e infektuar janë më ngjitës është thelbësore për zhvillimin e masave të shëndetit publik për të kontrolluar përhapjen e koronavirusit të ri.

“Këto zbulime sugjerojnë që në praktikën klinike, prova e përsëritur e PCR [reaksionit zinxhir polimerazë] mund të mos jetë e nevojshme për të gjykuar se një pacient nuk është më infektues, pasi kjo mund të mbetet pozitive për shumë më gjatë dhe nuk tregon domosdoshmërisht se ata mund të kalojnë virusin të tjerëve “.

Në pacientët me simptoma jo të rënda, periudha e tyre e infektivitetit mund të llogaritet si 10 ditë nga fillimi i simptomës.”

voradmin

Misioni i Vora News është informimi i publikut duke u nisur nga disa kritere: depolitizimi, angazhimi për paanësi dhe ndershmëri do të jetë një kategori e re dhe e identifikueshme e gazetarisë ku qëllimi i saj është të sigurojë një analizë të saktë dhe të paanshme të deklaratave, në mënyrë që të korrigjojë perceptimet e gabuara tek audienca dhe të rrisë njohuritë e publikut mbi çështje e rendesishme te aktualitetit. Gazetaria drejt rikthimit tek misioni i saj!
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker