Kuriozitet

A do të ndryshojë ora sivjet? Vjen më në fund njoftimi zyrtar

Përfundimisht ora do të ndryshojë të Dielën, 31 Tetor 2021. Pra, ne duhet t’i kthejmë orët një orë mbrapa.

Të Dielën më 31 Tetor 2021, masa e kohës së verës përfundon, në përputhje me Direktivën 2000/84 të Parlamentit Evropian dhe Këshillit të BE -së të 19/01/2001, në lidhje me dispozitat për orën verore.

Edhe Shqipëria ka ndjekur këtë direktivë të BE për ndryshimin e orës 2 herë në vit.

Akrepat e orëve duhet të zhvendosen një orë mbrapa, pra nga ora 03:00 e mëngjesit në 02:00 të mëngjesit.

Komisioni Evropian kishte vendosur që ndryshimi i kohës të ndalet të Dielën e fundit të Marsit 2021 për vendet e Bashkimit Evropian, të cilat duan të mbajnë kohën e verës përgjithmonë, ndërsa për Shtetet Anëtare që duan kohën e dimrit, ndryshimi do të duhet të bëhet të dielën e fundit të tetorit 2021, pra këtë vit më 31 tetor.

Më 26 Mars 2019, Parlamenti Evropian miratoi qëndrimin mbi propozimin e Komisionit për t’i dhënë fund praktikës së ndryshimit të kohës, duke mbështetur ndryshimet e fundit të orës deri në vitin 2021, kohë në të cilën secilit vend i kërkohet të zgjedhë nëse akrepat e orës do të qëndrojnë gjatë verës apo dimër.

Megjithatë, vendimi përfundimtar se kur propozimi i Komisionit do të hyjë në fuqi varet nga Këshilli i BE -së dhe Parlamenti Evropian. Këshilli i BE -së ende nuk e ka finalizuar qëndrimin e tij.

Duke folur për edicionin irlandez online të The Journal, eurodeputetja irlandeze Deirdre Clooney tha se “propozimi nuk po ecën përpara për momentin dhe ka ngecur”.

Clooney ka mbrojtur prej kohësh heqjen e ndryshimit të orës në BE dhe dëshiron që vendet të qëndrojnë në kohën e ditës gjatë gjithë vitit. “Nëse vendet zgjedhin orën e verës, ne do të kishim netë më të ndritshme gjatë gjithë vitit. Por në dimër, mëngjesi do të ishte më i errët se mëngjesi i dimrit që të gjithë e dimë”.

Clooney tha gjithashtu se “Parlamenti u pajtua me propozimin dhe ne votuam për të, por Shtetet Anëtare duhej të binin dakord. Kjo nuk ndodhi sepse disa vende nuk janë pajtuar me këtë dispozitë”.

voradmin

Misioni i Vora News është informimi i publikut duke u nisur nga disa kritere: depolitizimi, angazhimi për paanësi dhe ndershmëri do të jetë një kategori e re dhe e identifikueshme e gazetarisë ku qëllimi i saj është të sigurojë një analizë të saktë dhe të paanshme të deklaratave, në mënyrë që të korrigjojë perceptimet e gabuara tek audienca dhe të rrisë njohuritë e publikut mbi çështje e rendesishme te aktualitetit. Gazetaria drejt rikthimit tek misioni i saj!
Back to top button